Jak zostać barmanem? Jakie cechy posiada dobry barman?

Czy wiesz, jak zostać barmanem? Co musisz zrobić, aby rozpocząć pracę na tym stanowisku? Jaka jest preferowana charakterystyka osobowościowa barmana?

Kim jest barman?

Pozornie mogłoby się wydawać, że bycie barmanem to bardzo łatwe zajęcie. W rzeczywistości jednak, aby być dobrym barmanem, konieczne są pewne teoretyczne podstawy oraz praktyczne umiejętności. Bardzo ważne są ponadto predyspozycje osobowościowe. Co więcej, choć przez wielu praca barmana traktowana jest jedynie jako praca tymczasowa, to w niektórych przypadkach może okazać się opłacalnym zajęciem na lata.

Podstawowym obowiązkiem barmana jest obsługa klientów w barach, restauracjach i innego typu lokalach gastronomicznych, a także podczas różnego rodzaju wydarzeń. Zadaniem barmana jest przygotowywanie i serwowanie klientom drinków alkoholowych i bezalkoholowych. Ponadto do obowiązków barmana zalicza się również:

  • dbanie o miejsce pracy,
  • dbanie o zaopatrzenie w wybrane produkty i sk
  • ładniki,
  • sprawowanie pieczy nad magazynowaniem trunków i innych napojów,
  • przygotowywanie drinków, w tym również autorskich, zgodnie z własnymi przepisami i recepturami,
  • troska o znakomitą atmosferę pracy,
  • rozmowy z gośćmi.

Zasadniczo bycie barmanem można podzielić na dwa główne kierunki. Pierwszy to barmaństwo klasyczne, liczy się tu wiedza o typach alkoholi, zdolność ich łączenia w celu tworzenia drinków oraz serwowania napojów. Drugi kierunek barmaństwa to coś znacznie więcej. W pewnym sensie to prawdziwa sztuka, artyzm w kategorii barmaństwa. Podczas przygotowywania drinków na światło dzienne wychodzą zdolności aktorskie i zręcznościowe barmana, niejako staje się on głównym bohaterem widowiska.

Jak zostać barmanem?

Odpowiedź na pytanie „jak zostać barmanem?” jest dość złożona, do tego celu prowadzi bowiem co najmniej kilka dróg. Jednym z przykładów jest ukończenie szkoły gastronomicznej na poziomie zawodowym, średnim lub wyższym – w ten sposób uzyskasz zawód kucharza, kelnera lub organizatora usług gastronomicznych. Ogrom wiedzy, szczególnie praktycznej, zdobędziesz w trakcie praktyk w lokalach gastronomicznych.

Należy natomiast pamiętać, że kierunkowe wykształcenie nie jest wymagane do pracy jako barman, a do tego taką pracę często można podjąć bez szkoły gastronomicznej. Nierzadko znacznie istotniejsze są predyspozycje interpersonalne i osobiste, osobowość, styl bycia, łatwość nabywania nowych umiejętności i kontaktowość. Świetne umiejętności i pierwsze doświadczenia możesz zdobyć, odbywając kurs barmański. Kursy barmańskie są znakomitym przygotowaniem do pracy na tym stanowisku, a do tego zajmują znacznie mniej czasu niż ukończenie stosownej szkoły.

Jeśli jesteś początkującym barmanem, najlepiej praktykę zawodową rozpocząć w mniejszym i mniej obleganym lokalu. Praca nie podlega tam takiej presji, klienci nie oczekują w długich kolejkach na swoje drinki. Łatwiej zdobyć pierwsze doświadczenia i dopiero po pewnym czasie spróbować swoich sił w innym miejscu.

Rzadko wspomina się także o tym, że praca jako barman oferuje możliwości doskonalenia się w zawodzie oraz wewnętrznych awansów. Poszczególne stopnie awansu to:

  • barman I stopnia – można nim zostać po praktyce w lokalu oraz zdaniu wewnętrznego egzaminu przed upoważnioną osobą,
  • barman – mixer II stopnia – w tym celu należy ukończyć kurs barmański II stopnia,
  • master – bartender – tytuł ten może przyznać Stowarzyszenie Barmanów Polskich barmanowi, który ukończył specjalistyczne szkolenia, jest laureatem konkursów barmańskich i ma inne sukcesy na swoim koncie.

Jakie są oczekiwania wobec początkujących barmanów? Bardzo praktyczną umiejętnością jest znajomość co najmniej jednego języka obcego, otwartość na ludzi, kontaktowość, umiejętność prowadzenia rozmowy, ale i słuchania – niejednokrotnie zdarza się bowiem, że to barman staje się towarzyszem samotnej osoby spędzającej czas przy barze. Oprócz tego istotna jest dobra kondycja fizyczna, w końcu praca za barem to praca stojąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *