Herbata owocowa na 4 sposoby!

Szukasz sposobu na urozmaicenie swojej następnej filiżanki herbaty? Te przepisy na domową herbatę owocową będą strzałem w dziesiątkę! Podstawowa zasada jest prosta – do zwykłej herbaty po prostu dodajesz kawałki aromatycznych owoców. Herbata owocowa to świetne rozwiązanie na gorąco lub razem z lodem podać na letniej uczcie. Przychodzimy z naszymi ulubionymi propozycjami!

Domowe przepisy na herbatę owocową 

Jeśli marzy Ci się pyszna herbata owocowa, zadbaj o jej jakościową bazę. Sprawdź, co może zaproponować dmg-herbaty.pl/herbaty/herbata-owocowa i wybierz dobrej jakości liście podstawowych gatunków herbat. Na ich podstawie przyrządzisz doskonałe herbaty owocowe domowej roboty.

Herbata owocowa na słońcu parzona

Parząc herbatę metodą „słonecznej herbaty”, zimną wodę i liście dodaje się do szklanego słoja i pozostawia na słońcu do zaparzenia, możesz wybrać dowolną herbatę. Aby zrobić owocową herbatę słoneczną, dodaj dwie łyżki herbaty i ½ filiżanki świeżych, posiekanych owoców do litrowego słoika lub dzbanka. Napełnij do krawędzi zimną wodą, przykryj i pozostaw na słońcu na około dwie godziny lub dłużej, jeśli lubisz mocniejsze napary.

Czarna herbata owocowa

Czarna herbata ma mocny smak, dlatego zrobienie z niej herbaty owocowej pozwoli go złagodzić! Wybierz słodkie owoce o mocniejszym smaku, takie jak pomarańcze, arbuzy i maliny. Następnie dodaj łyżkę czarnej herbaty i pół szklanki kawałków owoców do litrowego słoika. Napełnij do oporu wrzącą wodą i zaparzaj przez trzy minuty. Wyłów herbatę, przykryj i pozostaw owoce przez kolejne dziesięć minut. Odcedź i podawaj na gorąco lub z lodem.

Zielona herbata z owocami

Ponieważ zielona herbata ma łagodniejszy smak niż czarna, nie musisz używać owoców o wyrazistym smaku, zwłaszcza jeśli chcesz zachować niektóre smaki zielonej herbaty. Delikatne owoce, takie jak brzoskwinie, jagody i mango, będą świetnym sposobem na zrobienie herbaty owocowej! Dodaj dwie łyżki zielonej herbaty i ½ szklanki posiekanych świeżych owoców do litrowego dzbanka i napełnij wodą o temperaturze około 70 stopni. Parz przez dziesięć minut, odcedź i podawaj na gorąco lub z lodem.

Herbata owocowa z ziół

Herbata ziołowa świetnie smakuje również z owocami! Aby zrobić, dodaj wybrane zioła i ½ szklanki świeżych owoców do litrowego naczynia. Napełnij wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut. Oto kilka pysznych kombinacji herbat ziołowych i owoców, których możesz spróbować:

  • Herbata rumiankowa dobrze komponuje się z jabłkami, malinami, mango, pomarańczami.
  • Mięta pieprzowa doskonale smakuje z takimi owocami, jak ananasy, pomarańcze i mango.
  • Mięta dobrze komponuje się z cytryną, limonką i grejpfrutem.
  • Herbata z dzikiej róży dobrze komponuje się z truskawkami, pomarańczami i jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *